Instagram heeft maar liefst 1 miljard gebruikers wereldwijd. Echter zijn er naar schatting zo’n 95 miljoen nep accounts (Albergotti & Kuranda, 2018). De reden dat er zo veel nep accounts zijn, is dat deze worden gemaakt worden om vervolgens te verkopen als ‘volgers’. Er is wereldwijd een ongelooflijk grote handel in nepvolgers, en daarvoor zijn natuurlijk veel nep accounts nodig. De laatste tijd is het fenomeen van nepvolgers steeds meer in opspraak, mede door de VPRO documentaire #followme. Wat zijn nepvolgers nu precies en hoe gaat dit in zijn werk? En wat zijn de gevolgen hiervan voor influencer marketing?
#followme
Vorige maand is er op de vpro de documentaire #followme uitgezonden, die ook volledig te zien was op IGTV. In de documentaire laat Nicolaas Veul de economie achter Instagram zien aan de hand van verschillende interviews. Zo interviewde hij iemand die een groot netwerk aan sites voor het kopen van nepvolgers beheert om er achter te komen hoe dit precies in elkaar zit, en sprak hij travel influencer Sara Melotti over haar ervaringen met Instagram. In de documentaire blijkt dat er veel fraude wordt gepleegd binnen de economie, en dat er veel trucjes worden gebruikt om het algoritme van Instagram te omzeilen. Zo zijn er bijvoorbeeld groepen op onder andere Telegram waarin soms honderden mensen hun Instagram posts sturen, zodat iedereen uit de groep deze gaan liken en ze dus makkelijk meer likes kunnen krijgen (VPRO, 2018).
Volgers kopen
Hoe gaat het kopen van volgers nu precies in zijn werk? Als je ‘volgers kopen’ intypt op Google krijg je genoeg resultaten van websites waar je voor ongeveer €6,- al 1000 volgers kan kopen. De volgers die je koopt zijn meestal geen accounts van echte mensen, maar zogenoemde bots. Deze bots worden gemaakt door een computer met een bepaalde software. Deze software plukt willekeurige foto’s van het internet en kiest een willekeurige gebruikersnaam. Er zijn ook nep accounts die er net uit zien als een echt account, hiervoor worden bestaande accounts direct gekopieerd. Voorheen werd er veel gewerkt met zogenaamde ‘click farms’, waar mensen de hele dag handmatig mensen volgen vanaf verschillende nep accounts. Tegenwoordig gaat dit vooral digitaal met een software, omdat dit een stuk sneller is. (VPRO, 2018)
Nepvolgers en influencer marketing
Influencer marketing is gebaseerd op de invloed die influencers hebben op hun volgers. Het is daarbij uiteraard ook erg belangrijk dat de volgers van de influencers ook echte volgers zijn zodat de posts ook echt bekeken en geliked worden. Als een influencer veel volgers koopt lijkt het alsof deze een groot bereik heeft, maar is een deel van dit bereik totaal niet relevant. Deze gekochte volgers zijn geen echte mensen, en kunnen dus ook niet ‘beïnvloed worden’.
Alhoewel Instagram aangegeven heeft zich bezig te gaan houden met het verwijderen van bot accounts, moet er nog steeds voor uitgekeken worden. Er kunnen namelijk nog steeds makkelijk en snel nieuwe accounts aangemaakt worden. Hierdoor blijft het dus ook nog mogelijk om volgers te kopen. Er zijn een aantal dingen waaraan je accounts met nepvolgers kunt herkennen. Bijvoorbeeld bij een hele lage engagement ten opzichte van het aantal volgers, en veel (buitenlandse) volgers die vrijwel niks op hun account hebben staan (Ward, 2018). Ook maken wij gebruik van een tool waarin we toename en afname van volgers kunnen bijhouden. Wij vinden het belangrijk om altijd te controleren of een influencer volgers gekocht heeft voordat we een samenwerking aangaan.
Bij Brandambassadors geloven wij in de kracht van Influencer marketing. Wil je meer informatie over Influencer marketing? Neem dan gerust contact met ons op!
Bronnen
Ward, T. (2018) Brands Are Cracking Down On Influencers With Fake Followers. https://www.forbes.com/sites/tomward/2018/06/27/brands-are-cracking-down-on-influencers-with-fake-followers/#114d2d7251e2
VPRO. (2018) #followme – De eerste documentaire over Instagram op Instagram. https://www.vpro.nl/programmas/follow-me
Albergotti, R. & Kuranda, S. (2018) Instagram’s Growing Bot Problem. https://www.theinformation.com/articles/instagrams-growing-bot-problem