Wat zijn de KPI’s voor een influencer campagne?
Influencer marketing is een essentieel onderdeel geworden van de marketingcommunicatie strategie bij merken en organisaties. Dit vraagt ook om een professionele aanpak van influencer bureaus Een belangrijk onderdeel van de professionaliseringsslag is het definiëren van meetbare doelen. Hoe bepalen we met KPI’s meetbare prestaties van de campagnes? Of wat is de Return on Investment als we influencer marketing inzetten? En hoe bepalen we dat?
KPI’s voor ROI vast te stellen
Om de ROI te kunnen vaststellen is het van belang om voorafgaand aan de campagne doelen stellen waarop we kunnen ‘afrekenen’: de KPI’s. Deze resultaat gedreven indicatoren zijn een leidraad om te kunnen bepalen wat de waarde is van de gevoerde campagne en of deze succesvol is geweest. Centraal in elke campagne staat de vraag: wat wil je bereiken. Is dat eyeballs, engagement of bijvoorbeeld sales.
Hieronder geven we een set indicatoren waarmee we het succes van een influencer campagne kunnen vaststellen:
-
Visibility
- Centraal in menig influencer campagne staat het vergroten van het bereik. Hebben we het merk, product of dienst onder de aandacht weten te brengen bij de volgers. Hoeveel mensen hebben het merk of het product gezien. Wie hebben de boodschap verwerkt en waren de reacties. En zijn de volgers die het product kennen versterkt in hun merk/productbeeld naar aanleiding van deze campagne.
- Hoe meten we de visibility? Het Youtube kanaal voorziet ons met deze info. Het aantal views wordt per video aangegeven. De waarde kan worden berekent met VPV = Value per view of CPM = Cost per 1k impressions. Voor andere sociale kanalen, Twitter, Facebook, Instagram, Twitch kunnen we deze indicatoren ook aanhouden.
-
Engagement
- Engagement begint een steeds grotere rol te spelen in het bepalen van het effect van een influencer campagne. Met engagement weet je dat de volgers de boodschap hebben waargenomen. Er is een reactie gegeven in de vorm van shares, clicks, likes of comments. Om de engagement te berekenen hebben we 2 indicatoren. De CPE = Cost per Engagement en de Engagement Rate/Percentage.
- De Cost Per Engagement worden als volgt berekend: CPE = totaal gemaakt kosten/ gemeten engagements
- De Engagement Percentage wordt als volgt berekend: EP = gemeten engagement/totaal aantal volgers x 100%
- De kosten per engagement kunnen we specificeren als Value per Click, Comment, Like of Share.
-
Trust
- Het meten van vertrouwen is geen gemakkelijke opgave. Voor webanalyses worden criteria als tijdsduur op een pagina, bounce rate, herhaalde pagina views, vertrekmomenten gebruikt. Op sociale media leiden we het vertrouwen af uit de mate van engagement: aantal reacties, sentiment van de reacties, clicks en shares. Vertrouwen bij de volgers in de authenticiteit van de influencer is bepalend voor de geloofwaardigheid van de campagne. Helaas is we dit nu alleen nog af te leiden uit gegevens waarover we beschikken. Onderzoek waarmee de geloofwaardigheid, kennis/expertise en gedetailleerdheid van de influencer wordt gemeten onder zijn of haar volgers staat nog in de kinderschoenen. Algemene cijfers zijn we beschikbaar.
-
Quality
- De kwaliteit en aantrekkelijkheid van content bepaalt of de volgers aandacht hebben voor de post. Onze ervaring is dat hoe kwalitatiever of aantrekkelijker content hoe hoger de engagement.
- En bijkomend voordeel is dat kwalitatieve content ook kan worden herplaatst door het merk of organisatie op owned of earned media kanalen. Let op: de content van de influencer is niet rechten vrij en dient vaak afgekocht te worden (buy-out genoemd)
-
Referrals
- Bezoek aan de website kan getrackt worden met behulp van Google Analytics. Verkeer vanuit influencer kanalen kan ook worden ‘getrackt’ en ‘gemonitord’. Dit kan waardevolle gegevens opleveren over het gedrag van de volgers van de influencers voor zover het conversies en herhaalde bezoeken betreft. Dit is een prima KPI om de loyaliteit te meten, bijvoorbeeld als iemand de website bezoekt nadat hij op een link op Facebook heeft geklikt. Het tracken kan zelfs informatie geven over een aankoop die pas maanden later plaats vindt.
-
Followers
- Leverde de campagne op de eigen sociale media kanalen meer volgers op? Of hebben de influencers hun volgers geïnspireerd met de content over je merk of producten. Een toename van het aantal volgers indiceert ook het succes van de influencer campagne.
-
Conversions
- Promo codes worden veel gebruikt in het kunnen vaststellen of er op basis van de post een aankoop wordt gedaan.
- Google Analytics biedt de mogelijkheid om conversie doelen te stellen en te tracken. De customer journey van de klant kan worden gevolgd.
- Unieke affiliate-links voor een influencer kunnen we ROI en conversies bijhouden en meten. Deze kunnen worden gebruikt als een influencer werkt op basis van commissie
Wil je ook KPI’s voor je influencer campagne bepalen, neem contact op met Lisa op 020-7370328. Heb je een reactie op dit artikel laat het ons weten.